Competenties

Ik ben opgeleid als industrieel ontwerper, wat heeft gezorgd voor een brede, all-round basis als het gaat om het ontwikkelen van producten en diensten.

Na jaren in loondienst te hebben gewerkt, bleek het starten van een eigen bedrijf mij heel goed te passen: alle opgedane ervaring was in de praktijk toepasbaar en leidde direct tot resultaten.

Op deze pagina, opgedeeld in 5 onderwerpen een overzicht van mijn ervaring en competenties.

Ondernemen


In 2011 ben ik samen met Marco Jansen het bedrijf Sunbeam begonnen. Wij hadden als industrieel ontwerpers veel ervaring met het ontwikkelen van producten, maar niet per se met het opzetten van een eigen bedrijf.

Toch werd Sunbeam een groot succes op basis van enkele sleutelkenmerken: een innovatief en gemakkelijk te installeren product, grote klantvriendelijkheid, uitgekiende logistieke systemen en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De omzet groeide exponentieel, we hebben meer dan 20 mensen in dienst en we hebben de ondersteuningsconstructies geleverd voor duizenden projecten met in totaal vele honderdduizenden zonnepanelen op platte daken. 


Sunbeam groep
Sunbeam 's-Heerenberg
Sunbeam beursstand
Projecten

Los van Sunbeam ben ik ook altijd wel ondernemend geweest als zzp-er, zie de andere voorbeelden op deze pagina en zie mijn video-producties.

Ik bezit bijvoorbeeld al heel lang een aantal domeinnamen, die ik nog steeds verder hoop te kunnen ontwikkelen tot bijbehorende websites.

Interesse?


Ontwerpen


Ik heb het ontwerpen van producten met de paplepel ingegoten gekregen: mijn vader was een van de eerste industrieel vormgevers van Nederland, de ontwerper van de welbekende Brabantia pedaalemmer.

Zelf ben ik in 1988 afgestudeerd (cum laude) aan de TU Delft, Industrieel Ontwerpen, na een afstudeerproject bij Philips Medical Systems. Daarna heb ik 10 jaar gewerkt bij een all-round ontwerpbureau en vervolgens ben ik me gaan specialiseren in het ontwerpen ten behoeve van duurzame energie.

Al mijn ontwerpen kenmerken zich door een no-nonsense en rationele aanpak: het product moet gewoon doen waarvoor het bedoeld is, en zo goed mogelijk aansluiten bij de behoefte van de gebruiker. En tegelijk zoek ik steeds naar iets dat het innovatief maakt, verrassend, onderscheidend.


Focus Veilig gehoorbeschermer
De Woerd kettingkast
Ontwerpen_CupASoup
Intersole schets
Sunbeam systeem
Diverse schetsen
Eclipse energiedisplay

Enkele producten waar ik met name trots op ben:


  • Kunststof kettingkast voor De Woerd, daarvan zijn er honderdduizenden geproduceerd.
  • Gehoorbeschermer voor Focus Veilig: gepatenteerd werkingsprincipe voor de demping.
  • Soepdispenser voor Cup-a-Soup: patent op het innovatieve werkingsprincipe.
  • 'Eclipse' display voor energie-monitoring, voor Eneco. Dit product was twintig jaar geleden zijn tijd ver vooruit, de voorloper van de Toon thermostaat en vele andere energiedisplays.
  • 'Intersole' montagesysteem voor zonnepanelen geïntegreerd in schuine daken. Een zeer succesvol product in deze markt en wederom zijn tijd ver vooruit. Wordt nog steeds verkocht.
  • Montagesystemen voor zonnepanelen, waaronder meerdere generaties producten voor Sunbeam.
  • Speciale vermelding: de Sunbeam maatstok, waarmee het installeren van zonnepanelen sterk is vereenvoudigd. Deze manier van werken is sindsdien de de facto industriestandaard geworden.

Duurzaamheid


Al in de jaren '90 hield ik me bezig met wat toen nog Ecodesign heette: het ontwikkelen van producten met zo min mogelijk schade voor het milieu. Later werd dat meer toegespitst op beperken van CO2 uitstoot. Ik heb daarvoor tools ontwikkeld, methodieken, die veel zijn gebruikt: de Milieu Innovatie Scan en de Energie Innovatie Scan.

Bij Ecofys heb ik veel consultancy-projecten gedaan op het terrein van duurzaamheid: advies over energiebesparing. Voorbeelden daarvan zijn projecten die ik heb gedaan voor McDonald's en Ben & Jerry's. Ik had zitting in de NEN-commissie voor de ontwikkeling van Slimme Meters.

Uiteraard passen we onze principes op het gebied van duurzaamheid ook toe in ons eigen bedrijf. Sunbeam is als eerste bedrijf in de zonne-energie branche volledig klimaatneutraal.


O2 Magazine
HIER campagne
Ben & Jerry's CO2 scan
Energie Innovatie Scan

Grafisch


Naast het ontwikkelen van 'tastbare' producten, heb ik me ook altijd bezig gehouden met grafische vormgeving, user interface design, het ontwikkelen van websites, installatiehandleidingen, het schrijven van teksten enzovoort.

En dan gaat het me meestal niet zozeer om het gelikte uiterlijk, maar vooral om de functionaliteit: de boodschap of werking moet voor de gebruiker zo helder mogelijk zijn.

Ik ben ook niet afkerig van een stukje programmeerwerk. Voor Sunbeam heb ik geheel eigenhandig een volledig functionerend en zeer gebruiksvriendelijk ERP-systeem ontwikkeld voor het beheer van inkomende en uitgaande facturen, componenten, inkooporders, projecten, warehouse management - alles eigenlijk.

Ook voor Sunbeam heb ik diverse Calculators ontwikkeld, zowel de user interface als het technische back-end ervan, waarmee de windbelasting, de  ballast en de materialenlijst van een installatie kunnen worden vastgesteld.


Tournesol handleiding
Eclipse simulatie
Grafisch_Galileo
Sunbeam huisstijl
Sunbeam handleiding

Creativiteit


Buiten het werk om hou ik er ook van om dingen te ontwikkelen, te creëren, zie bijvoorbeeld alle videoproducties die ik heb gemaakt. Ook hield ik ervan om elektronische apparatuur te bouwen, zo heb ik from scratch een eigen mengpaneel en eigen microfoons ontwikkeld en gebouwd.

Ik was een van de eersten die actief waren op Internet in Nederland, vanaf 1994 — toen elke newbie nog netjes aan alle andere internetters werd voorgesteld :-)

In die beginperiode heb ik diverse websites gebouwd, waarvan die voor onze badmintonclub letterlijk een van de allereerste ter wereld was. Ook was ik redacteur, schrijver en vormgever van het clubblad, waarmee we de Clubbladcup voor beste badminton-clubblad hebben gewonnen.


Badminton websites
Zelfbouw mengpaneel
Zelfbouw microfoons
Perfect Match
DVS clubblad
Creativiteit_WhatsApp

Creativiteit is ook vooral: een probleem zien dat anderen nog niet hebben gezien, en daar dan een oplossing voor vinden. Zo bedacht ik ooit de tweekoppige lucifer, waarmee je (in theorie...) een heleboel hout kunt besparen. Helaas was iemand anders me al voor om dit te patenteren.

En wist je dat ik in 1999 al Facebook en WhatsApp heb bedacht....?


Meer weten? Stuur me een mailtje!


“Pretentious? Moi?”


[ Miss Piggy ]